fbpx
 

Transformatie: ‘wat is dat nou?’

Transformatie: ‘wat is dat nou?’

Wat is Transformatie?

Transformatie is zo’n woord dat vaak gebruikt wordt onder coaches en trainers in relatie tot persoonlijke ontwikkeling. Wat betekent dat nou? Om antwoord hierop te geven ga ik putten uit mijn eigen ervaringen. Ik ben benieuwd of onderstaand bij jou resoneert.

Transformatie is nauw verbonden aan mijn eigen proces dat alles te maken heeft met het loskomen van vaste denkpatronen. Voor mij betekent transformatie ‘het ontdekken van je innerlijke basis’. Het proces is er één van bewustwording en leren loslaten van je geconditioneerde zelf. In mijn beschrijving van de betekenis zit het woord ‘ontdekken’ en ‘basis’. Wat ik hiermee bedoel is dat je ‘iets’ wat je altijd al bij je draagt ‘ontdoet’ van de ‘dekens’ die je er overheen hebt gelegd in je jeugd. Dat iets is de basis van waaruit je het leven iedere dag met nieuwe, nieuwsgierige ogen tegemoet treedt. Onbevangen. De basis van waaruit jouw potentieel tot uiting kan komen.

Transformatieprocessen hebben dus veel te maken met het wegnemen van sluiers. Die sluiers bestaan uit onder andere je overtuigingen, patronen, conditioneringen en aangeleerd gedrag. Je geconditioneerde zelf is geprogrammeerd om je veilig te houden. Het programma is al in je vroege jeugd geïnstalleerd toen je afhankelijk was van je primaire zorgdragers. In de meeste gevallen je ouders.

In de eerste jaren van je leven heb je patronen aangeleerd om geliefd, gezien en verzorgd te worden. Je hebt manieren van doen en denken aangeleerd om in de omgeving waar je was te overleven en je veilig te voelen. De mate waarin jij je moest aanpassen om liefde te ontvangen hangt sterk af van het bewustzijnsniveau van je ouders en de mate waarin zij jou onvoorwaardelijk lief hadden/konden hebben. Hoe meer jij je moest aanpassen en nieuwe manieren moest aanleren om geliefd te worden, hoe meer sluiers je over je oorspronkelijke pure zelf moest leggen.

Ik ga het avontuur niet aan

Het is een keuze om je bewust te worden van deze sluiers en ze één voor één van je af te schudden. Je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. Het leven dat zich dan voltrekt is als een boek met jouw levensverhaal waarbij alle bladzijden al gevuld zijn, ook de jaren die nog komen gaan:

“Stel je eens voor dat je leven is als het verhaal in een boek. Elke opengeslagen bladzijde een jaar van je leven. Wanneer je er doorheen bladert valt je iets op. Ten eerste valt het je op dat de verhalen op de laatste 20 pagina’s op elkaar lijken. Dezelfde woorden komen erin voor. Dezelfde subtitels. Vergelijkbare worstelingen en momenten van vreugde herhalen zich. Af en toe verhalen van diep verdriet door verlies van een dierbare en onwijze vreugde door de geboorte van een kind.

Ten tweede valt het je op dat de bladzijden die nog komen gaan, dus van volgend jaar en daarna, al deels gevuld zijn. Verspreid over de bladzijden komen op elke pagina dezelfde woorden en subtitels terug. Woorden die je al eerder tegen bent gekomen. Alsof je daar geen keus in, laat staan controle over, hebt. Ze maken deel uit van het programma dat je in je vroege jeugd ontwikkeld hebt. Nu je volwassen bent, draait dat programma nog altijd.”

Ik ga het avontuur wel aan

Wat levert het je op wanneer je de keuze maakt om je bewust te worden en je te ontdoen van de sluiers die het zicht vertroebelen? Om bij de metafoor van het boek te blijven: lege bladzijden.

Het verhaal van morgen bepaal jij vanuit een diepe verbondenheid met je eigen basis. Een basis die jou nooit heeft verlaten en je altijd al bij je droeg. Een verhaal waarin je kernwaarden, je behoeften en verlangens die je eerder wegstopte er gewoon mogen zijn. Vanuit deze basis krijg je meer helderheid in de koers die je wil varen om de lege pagina’s te vullen met nieuwe avonturen. Dat is transformatie.

Herken jij de gevulde pagina’s van jouw levensverhaal?

Voel je vrij om te delen in de comments hieronder wat je hierbij voelt.

Geen reactie's

Geef een reactie

nl_NLDutch