fbpx
 

What’s in a logo?

Mijnbasis Logo BLOG what's in a logo

What’s in a logo?

Het verhaal van mijn logo

Elk logo verteld een verhaal. Sommige verhalen zijn straightforward to the point. Andere verhalen gaan vele malen dieper dan het oog meteen kan zien. Vaak weten alleen de ontwerper en eigenaar van het logo die diepere betekenis ervan. Best jammer eigenlijk. Voor mij is mijn logo een hulp. Telkens wanneer het mijn oog vangt, helpt het me herinneren aan mijn kernwaarden en drijfveren. In deze blog wil ik jou meenemen in wat voor mij belangrijk is en hoe dit terug te lezen is in mijn logo.

BASIS

Ik zal beginnen met het woord BASIS. Iedere letter heeft een betekenis: Bewust, Authentiek, Speels, Inspirerend en Synergie. Het logo van mijnbasis heeft een metamorfose ondergaan. Zo ook de betekenis van sommige letters. De woorden Bewust en Synergie zijn in de afgelopen vijf jaar onveranderd gebleven en staan las twee pilaren stevig op de grond. Door mijn eigen ontwikkeling van de afgelopen jaren zijn de middelste drie woorden wel veranderd. Dit waren eerder: Anders, Samen en Integriteit. Hieronder geef ik kort weer wat de woorden voor mij betekenen:

  • Bewust wijst naar het pad van bewustwording. De belangrijkste ontdekkingsreis die een ieder kan aangaan. Het is een uitnodiging: ‘know thyself’.
  • Authentiek gaat over de ontdekking van het Zelf voorbij alle conditioneringen.
  • Speels is een knipoog naar het leven en het ontwikkelingspad. Dat we dit niet al te serieus mogen nemen.
  • Inspiratie, ofwel ‘In Spirit’. Een verwijzing naar de spirituele dimensie. Inspiratie ontstaat vanuit de stilte en ruimte in onszelf. Wanneer we in één lijn staan met de levensenergie die door ons heen wil stromen.
  • Synergie gaat voorbij het denken. Creatie puur sang. Alle delen die tezamen een groter geheel vormen dan enkel de optelsom ervan. Een verwijzing naar de mysterie van het leven.

 

MIJN

‘If It Is To Be It Is Up To Me’. De wijsheid van de wereld. Ik kan alleen mijzelf ontwikkelen of mijn denkwijze veranderen. Nooit die van de ander. Het klinkt misschien cliché, maar een betere wereld begint echt bij jezelf.

De verticale kwast-streep (verwijzing naar Chinese kalligrafie/oosterse wijsheden) die precies door het midden van het logo loopt, representeert een neutraal-lijn. Ik noem dat ook wel het verticale veld. Het is de verbinding tussen hemel en aarde waar levensenergie door ons heen kan stromen. In het verticale veld zijn we een geleider voor wat door ons gemanifesteerd wil worden. Hier hoeven we enkel te ‘zijn’. Zonder oordeel en onbevangen.

De Lemniscaat representeert het zogeheten horizontale veld waar de interactie plaatsvindt tussen ‘Ik’ en mijn “Omgeving”. Dit is het dagelijks leven op aarde waar het ‘doen’ plaatsvindt. Het representeert ook het innerlijk gesprek met onszelf, het denken, en het gesprek met de ander.

Het vrouwelijke en het mannelijke

De keuze om het Lemniscaat boven de IJ in MIJN te plaatsen is niet enkel om de twee puntjes te vervangen. De ‘I’ staat voor het vrouwelijke en de ‘J’ voor het mannelijke. Ieder van ons draagt beide in ons. Het Lemniscaat is een uitnodiging om het gesprek in onszelf aan te gaan en beide te omarmen.

BACK TO BASE

Terug naar de basis. Het is een wegwijzer om hetgeen we ooit hebben aangeleerd wat niet van ons is los te laten. Tijdens onze jeugd doen en proberen we van alles om ons veilig te voelen en gezien en geliefd te worden. Veel van deze gedragingen zijn in essentie niet van onszelf. Wanneer we deze loslaten ontstaat er een zee van ruimte. Vanuit deze ruimte en de stilte kunnen we weer onszelf toe-eigenen wat we ooit weggegeven hebben wat in essentie wél van onszelf was. Denk aan jouw nieuwsgierigheid, gekkigheid, uitbundigheid of gevoeligheid. Het eigenen ervan zal voelen als het aantrekken van een op jouw lijf aangemeten jas. Het enige waar je waarschijnlijk wel aan moet wennen is hoe de omgeving reageert op de herboren jij.

Rood en antraciet

Ik heb de kleuren ook bewust gekozen. Antraciet representeert de schaduwkanten die we allemaal hebben en waar we naar mogen kijken door er licht op te schijnen. Rood representeert het hart wat we open dienen te houden om een geleider te zijn voor het leven dat door ons heen wenst te stromen…. FLOW

Ik wil deze gelegenheid gebruiken om mijn grafische vormgeefster Anouk Verkaik van ‘diezijn in vorm’ (www.diezijninvorm.nl) te bedanken voor het vertalen van mijn hersenspinsels in een prachtig logo.

Ik vind het leuk als je hieronder een korte reactie achterlaat wat jij nog meer ziet in mijn logo.

Geen reactie's

Geef een reactie

nl_NLDutch