fbpx
 

Terug naar de basis

De tanker staat stil

Terug naar de basis

De afgelopen twee maanden hebben mij laten zien dat de mensheid in staat is om op grote schaal de handen ineen te slaan voor een gezamenlijk doel. In dit geval is het doel geweest om een stille oorlog te voeren tegen een onzichtbare vijand die dood en verderf zaait onder kwetsbare groepen. Of is het doel geweest het minimaliseren van de toestroom naar de IC? Of is er een ander doel waar jij en ik nooit achter zullen komen?

 

Ik had jou voor gek verklaard

Hoe je het wend of keert, als je mij in januari 2020 had verteld dat nagenoeg al het vliegverkeer wereldwijd binnen twee maanden plat zou liggen, dat alle scholen, cafés, hotels, restaurants, theatres, bioscopen, festivals en pretparken gedurende twee tot vier maanden dicht zouden zijn en dat er geen files meer waren… dan had ik jou voor gek verklaard. En toch is dit gebeurt. En hebben we met z’n allen onze levens in no time omgegooid voor een gezamenlijk doel. Waarom lukt het nu wel en afgelopen jaren niet? Was de situatie in de wereld nog niet dreigend genoeg?

De tanker staat stil

Want, laten we eerlijk zijn, de globale-economie-stuwende tanker waar we met z’n allen in zitten staat stil. Dezelfde tanker overigens die, ondanks alarmerende geluiden uit alle klimaattops van afgelopen jaren waar Greta Thunberg met volle overtuiging haar pleidooi hield voor moeder aarde, doorploeterde als nooit tevoren. Dezelfde tanker die, ondanks grootschalige honger en kindersterfte in Afrika, ervoor zorgde dat aandeelhouders dik gespekt bleven en CEO’s hun bonussen ontvingen. Dezelfde tanker die, ondanks alle onrecht en haat jegens anderen, debet was aan een groeiende ongelijkheid in de wereld.

Eenvoud, Geduld, Compassie

Terwijl er langzaam weer wat leven op de terrassen komt en luchtvaartmaatschappijen aan het aftellen zijn wanneer hun vliegtuigen weer de lucht in mogen, vraag ik me af of het wel verstandig is om de motoren van deze, op oude, logge, ondoorzichtige systemen gebaseerde tanker, weer aan te zwengelen? Of kunnen we kijken naar andere vormen, maten en manieren van samenleven, werken en reizen? In zekere zin zijn we nu terug bij de basis en staan we voor de keuze welke koers we vanaf nu gaan varen. Hoe mooi zou het zijn als we, bij het bepalen van deze nieuwe koers, de drie waarden die Lao Tzu in de Tao Te Ching ons voorschrijft, als pijlers gebruiken: eenvoud, geduld en compassie:

“Simplicity, patience, compassion.
These three are your greatest treasures.
Simple in actions and thoughts, you return to the source of being.
Patient with both friends and enemies,
you accord with the way things are.
Compassionate toward yourself,
you reconcile all beings in the world.”

Lao Tzu, Tao Te Ching

Vrij vertaald: “door eenvoud in actie en denken, keer je terug naar de bron. Door geduld met zowel vriend als vijand, ben je in lijn met de dingen zoals ze zijn. Door compassie voor jezelf, verzoen je met alle wezens op aarde.” De tanker staat in mijn beleving hier haaks op en staat symbool voor toenemende complexiteit, vluchtigheid en individualisme. Complexiteit vanuit de behoefte om alles en iedereen te controleren. Vluchtigheid in contact met anderen door o.a. sociale media. Individualisme gevoed door afnemend vertrouwen in onze naasten.

Verbondenheid

De mensheid heeft afgelopen twee maanden laten zien dat ze in staat is om op grote schaal de handen ineen te slaan voor een groter doel. Dit is dé kans om zowel gezamenlijk als individueel een nieuwe koers te bepalen. Eén die eer doet aan de verbondenheid tussen alles en iedereen. Gezamenlijk op wereldniveau tussen alle landen onderling en individueel door in de vertraging, waar we nu toch met z’n allen in zitten, de tijd te nemen om te ontdekken wat echt belangrijk is en hoe je daar invulling aan kan geven.

Back to Base

Tijdens een back to base coachingstraject onderzoeken we o.a. wat belangrijk is voor jou. Soms worden we namelijk zo meegezogen in de waan van de dag, dat we dit vergeten. Wanneer je hier weer helderheid in hebt, is het mogelijk om los te laten wat je niet meer dient en opnieuw koers te bepalen.

Lao Tzu leert ons de waarden: eenvoud, geduld en compassie.

Welke waarden vindt jij belangrijk? Deel het hieronder in de comments.

1 Reactie
  • Pingback:EEN VERHAAL VOL ILLUSIES - mijnbasis
    Geplaatst op 13:39h, 07 januari Beantwoorden

    […] wens dat we allemaal een thuis in onszelf ontdekken, terug naar de basis. Een plek waar we ons veilig, waardig, vervult en vertrouwd voelen zonder de goedkeuring nodig te […]

Geef een reactie

nl_NLDutch