fbpx
 

Voelen, voelen, voelen

Doorvoel je emoties zonder oordeel

Voelen, voelen, voelen

Iemand zei me ooit dat de weg naar transformatie lang is maar dat het moment van transformatie in een oogwenk gebeurd. Onlangs heb ik zo’n ervaring gehad. Het onderwerp: VOELEN.

AARDVERSCHUIVING

Het voelde als een aardverschuiving. De ‘na-schokken’ waren nog een week voelbaar door de wetenschap dat hoe ik de wereld zag nooit meer hetzelfde zou zijn. Ze gingen gepaard met tranen, angst en spanning, letterlijk mijn lichaam dat aan het ‘schokken’ was. Ik liet het toe. Het mocht er allemaal zijn. Ik hoefde niet ‘actief’ iets op te lossen. Ik hoefde enkel de ruimte te creëren voor hetgeen opgelost wenste te worden. Zonder weerstand. Zonder oordeel. Enkel voelen. En als er weerstand was, ook deze voelen. En als er oordelen waren, ook deze observeren.

“Emotion is the chief source of consciousness.

There is no change from darkness to light or from inertia to movement without emotion”

Carl G. Jung

EENZAAM

Wat mijn wereldbeeld deed schudden was het inzicht dat iedere emotie en elk gevoel op zichzelf staande entiteiten zijn die gezien en gevoeld willen worden. Dit klinkt misschien vreemd maar als je het probeert in te beelden, kun je er wellicht iets bij voelen. Veel emoties en gevoelens voelen zich eenzaam. Dit komt doordat ze er niet mogen zijn. De zogenaamde ‘negatieve’ gevoelens en emoties. Denk aan boosheid, wantrouwen of jaloezie. Zolang we ze buiten de deur houden, projecteren ze de eenzaamheid op en door ons. Dit is één van de redenen waarom er miljoenen mensen in de wereld zich zo eenzaam voelen. 

HELING

Heling gebeurt wanneer we onze emoties en gevoelens in de ogen kijken, doorvoelen en omarmen. Zonder oordeel. Ze allemaal toelaten zonder ook maar één uit te sluiten. Dit is de weg naar heel worden. Dit is hoe we rust vinden. Hoe we onze natuur leven. Ons vermogen tot zelfgenezing activeren. Hoe het leven weer door ons heen kan stromen, zonder weerstand. Hoe we grenzeloos kunnen genieten en vreugde voelen. En hoe ‘alleen’ verschuift naar wie we in essentie zijn ‘allen één’. 

MINDER ONBEWUST

Barry Long schreef hier het volgende over: ‘We nemen allemaal deel aan het ene Bewustzijn net zoals we allemaal ademen in die ene atmosfeer. Het Bewustzijn zelf is onveranderlijk. Het is geen kwantiteit maar een kwaliteit, een staat van zijn. Je kunt daarom niet ‘bewuster’ worden. Je kunt alleen minder ‘onbewust’ worden. Het is door het onbewuste naar het bewustzijn te brengen dat we transformeren. De sleutel daartoe is de observatie van onze emoties.’ In lijn met deze woorden zei één van mijn leermeesters geregeld tegen mij: “alleen geraaktheid, geeft beweging”. In een wereld die zo gefocust is op het cognitieve aspect van ons bestaan, zie ik nu hoezeer we onszelf beperken in onze beleving. Het is de hoogste tijd dat we weer onze natuur ontdekken.

VOELEN vs. UITEN

Een emotie zoals boosheid voelen is iets anders dan boosheid uiten. Met voelen bedoel ik, met je aandacht bij de boosheid zijn. Te lokaliseren in je lijf. Zoals stijve schouders en last van je nek en/of rug. Je neigingen observeren zonder persé er uiting aan te hoeven geven. Kun jij je inbeelden dat boosheid op dat moment jou heeft gekozen om gevoeld te worden? Om gezien te worden? Misschien lukt het je dan ook om te zien dat je nooit je boosheid bent. Het bijzondere is dat zodra boosheid gezien wordt, het geen reden meer heeft om boos te zijn. Het heeft geen vat meer op je en lost vanzelf op.

JE EMOTIES BEVRAGEN

Het is ook mogelijk om actiever een deel van je onbewuste naar het bewuste te brengen. Dit doe je onder anderen door je emoties te bevragen. Wanneer je namelijk jouw emoties en gevoelens enkel observeert, ontstaat ruimte om de onderliggende oorzaken te ontdekken. Deze hebben vaak met onrecht, verlies of bedreiging te maken. Echter, deze oorzaken spelen zich zelden in het nu af. Ze zijn een projectie vanuit je verleden. In het nu wordt je wel getriggert. Wat er dan getriggert wordt is een herinnering uit het verleden. In plaats van jezelf mee te laten slepen in de emotie en te geloven in het verhaal, kun je vanuit de observatiekamer deze ook gaan bevragen. Dit vergt wel een mate van bewustzijn. In mijn eBook “Sprekend Lichaam” leer ik je hoe je dit kunt doen.

HEET ZE ALLEN WELKOM

Tot slot wil ik je uitnodigen om alle gevoelens en emoties welkom te heten. Zonder uitzondering. Heet ze welkom zoals je ook iemand die verdwaald is welkom heet om even binnen te komen voor een warme kop thee. Luister naar hun verhalen. Ze zullen zich meteen meer gezien voelen. Opgelucht. Minder eenzaam. En wanneer er iemand bonkend op de deur slaat en schreeuwt om naar binnen te komen, leg dan het dure servies even veilig weg en vraag een goede vriend(in) of wijze man/vrouw om er bij te komen zitten.

Welke emotie vind jij lastig om binnen te laten? Waarom is dat zo lastig voor jou?

Deel het hieronder in de comments.

Geen reactie's

Geef een reactie

nl_NLDutch