fbpx
 

Een verhaal vol Illusies

Een verhaal vol Illusies

Een verhaal vol Illusies

We leven in een illusie vol verhalen waar de sterkste verhalenvertellers de meeste volgers krijgen. Wie het spel kent en de juiste (machts-)middelen heeft om een eigen visie de wereld op te leggen, bepaald de regels ervan. Dit is een poging om voor jou als lezer een klein stukje van de sluier te lichten van het spel waar ook jij speler in bent. Het herkennen van het spel is de eerste stap naar erkenning en acceptatie ervan. Het is uiteraard aan jou om na dit inzicht te kiezen om door te spelen zoals je dat al deed, het spel anders te spelen of een totaal nieuw spel te spelen. Tot die tijd zul je een potentieel pion zijn dat door een onzichtbare hand heen en weer geschoven kan worden. LET OP: dit is een verhaal vol illusies, dus geloof geen woord ervan.

Strategie der gehoorzaamheid

“De slimme manier om mensen passief en gehoorzaam te houden is het spectrum van aanvaardbare meningen strikt te beperken, maar een zeer levendig debat binnen dat spectrum toe te staan – zelfs de meer kritische en dissidente meningen aan te moedigen.

Dat geeft mensen het gevoel dat er sprake is van vrij denken, terwijl de vooronderstellingen van het systeem de hele tijd worden versterkt door de beperkingen die aan het bereik van het debat worden gesteld.” Noam Chomsky

Ik moest deze twee zinnen een paar keer lezen voordat ik echt begreep wat Chomsky ons wilde vertellen. Reflecterend over waar we als mensheid anno december 2020 ons bevinden ben ik tot het inzicht gekomen dat we er middenin zitten. Al een tijdje. De wereldbevolking is al eeuwen een ogenschijnlijke werkelijkheid voorgeschoteld dat een illusie is. Fictie. Een verhaal.

 

Zo heeft iedereen zijn of haar eigen verhaal. Het leven krijgt betekenis door verhalen. Het gaat er dus ook niet om of we wel of niet in een illusie leven. Het gaat er mij om dat wij dit dienen te beseffen zodat we in kunnen zien hoe bepaalde verhalen ‘de meeste volgers krijgen’. De machtigste verhalenvertellers van deze tijd bestaan uit een relatief kleine groep mensen die (1) de financiële middelen hebben om invloed uit te oefenen op internationale instanties, (2) de beschikking hebben over de krachtigste mediums en middelen om hun verhalen te verspreiden en (3) de wetenschappelijke know-how hebben over hoe de psyche van de mens werkt en deze te beïnvloeden.

Propaganda Der Tijden

Inzoomend op die krachtige mediums werden verhalen tot aan de 19de eeuw verspreid door middel van het geschreven woord, de krant. In de 20ste eeuw kwam voor het eerst de radio om de hoek kijken. Zo werd tijdens de eerste en tweede Wereld Oorlog dit medium veelvuldig gebruikt om ‘de waarheid’ te verkondigen. Daarna kwam de televisie die o.a. tijdens de Vietnam Oorlog grote invloed had om de publieke opinie. En nu speelt sociale media een grote rol. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het mogelijk om talloze verhaallijnen naast elkaar te zien. Het grappige is, is dat het allemaal verhalen blijven. Fictie van fictie. Maar door censuur (o.a. accounts die verwijderd worden, zelfs die van presidenten) wordt onder de noemer ‘de bevolking die beschermd moet worden tegen gevaarlijk nep-nieuws’, het spectrum van aanvaardbare meningen/verhalen behoorlijk beperkt.

 

Binnen dit bereik kletsen we erop los en schelden we elkaar de pan uit. De ene mening nog solider onderbouwd met feiten dan de ander. Wij, het volk, hebben zo het gevoel dat er sprake is van vrij denken. Onderwijl worden we geconfronteerd met de omstandigheden van een nieuwe realiteit, ontsproten uit een visie van machtige verhalenvertellers met krachtige middelen om deze visie als waarheid het volk mee te doorspoelen. 

Intermezzo

Als je tot hier hebt gelezen denk je wellicht ‘waar heeft die mafkees het over?’ Misschien rinkelt er een alarm af in je hoofd met als koptekst ‘complotdenker’. Of misschien heb je het gevoel dat alle hoop verloren is. Dat gezien de historie we overgeleverd zijn aan deze machtige verhalenvertellers. Dan mag ik je bij deze geruststellen. Er is licht voorbij de horizon. Want wat ze je niet vertellen is dat het verleden en de toekomst de grootste illusies zijn die we voor waarheid aannemen. Iedereen heeft namelijk het vermogen om in het nu een andere keuze te maken. Wat ons echter in toom houdt, is onze angst. Onze angst is de joker van de verhalenvertellers. En dit gaat terug tot in de oudheid. Het onderogen zien van deze waarheid is de eerste stap om je angst te doorbreken.

 

Hoe die angst tot nu toe is ingezet zal ik uitleggen middels het paard van Troje. Voor de mensen die het verhaal niet kennen: Het paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe belegerende Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald. 

Het paard van Troje anno 2021

Sinds de tweede wereldoorlog heeft bijna iedereen wel een radio, televisie of een ander medium waarbij informatie verspreid kan worden in huis. Zonder dat we het wisten hebben we hiermee het paard van Troje binnen de muren van onze huizen gehaald. Het paard representeert hierin het vermaak, ontspanning en behoeftebevrediging voor informatie. De inhoud van het paard die de nietsvermoedende burger heeft binnengehaald, is de blootstelling aan de machtige verhalenvertellers die hun visie op strategische wijze willen verwezenlijken. Van normen en waarden opleggen aan bevolkingsgroepen tot het idee creëren dat de mens inherent egocentrisch is in tijden van crisis en een gevaar wordt voor elkaar.

Onze welvaart

Zo zijn we ook, zonder dat we er bewust van waren, allemaal in de illusie gaan geloven dat ‘hard werken’ een deugd is. We ploeteren erop los om het beeld dat we van het paard gemaakt hebben overeind te houden: onze welvaart. We zijn erdoor gebiologeerd. Gehypnotiseerd. De angst, die joker waar ik het over had, om te verliezen wat we hebben is één van de wapens die verscholen lag in het paard.

 

Anno 2021 valt de één na de andere klein- tot middelgrote onderneming om. Er glipt een enorme hoeveelheid opgebouwde welvaart het volk door de vingers regelrecht de zakken in van de verhalenvertellers. Welvaart gebaseerd op een verhaal van dezelfde verhalenvertellers die het podium ervoor gecreëerd hebben. Wij, het volk, zijn dusdanig gaan geloven dat het ons eigen verhaal is, dat we zelfs bereid zijn onze kinderen tot aan de nek toe ervoor in de schulden te graven. En bij wie bouwen we deze schuld op? Juist, de verhalenvertellers. Het is daarom niet meer dan logisch dat velen instemmend ja-knikken richting de heersende autoriteiten die deze machtige verhalenvertellers vertolken. We hebben er veel voor over om van deze angst af te komen. Naast de torenhoge schulden zijn we zelfs bereid om onze vrijheden, privacy, en soevereiniteit ervoor in te leveren. In naam van solidariteit. Het is een behoorlijke mind-f#ck. 

Lege omhulsel

Als je goed kijkt is het allemaal een leeg omhulsel. Een illusie. Net als het paard. De verhalen spelen slings in op onze verlangens die we buiten onszelf trachten te vervullen. Het verlangen om erbij te horen. Het verlangen naar zekerheid en een gevoel van veiligheid. Het verlangen om niet zelf na te hoeven denken en de verantwoordelijkheid voor onze eigen gezondheid uit handen te geven.

 

Hoe langer je naar het ‘lege’ paard staart, hoe leger je zelf van binnen gaat voelen. En hoe leger je van binnen voelt, hoe vatbaarder je bent voor de ideeën en plannen van een ander. Het heeft het punt bereikt dat we zelfs zijn gaan twijfelen aan onze eigen menselijkheid. Twijfelen aan onze eigen (veer)kracht als individu en als collectief. Aan ons vermogen tot naastenliefde. Twijfelen aan het vertrouwen in onszelf om de juiste keuzes te maken die in het belang zijn van iedereen. Die verantwoordelijkheid leggen we liever in de handen van de vertolkers van machtige verhalenvertellers. Te lang hebben we naar een leeg omhulsel gekeken waardoor we onze ware essentie niet meer kunnen voelen. 

Het tij keren

Het is echt mogelijk om de tij te keren. Maar hoe dan vraag jij je wellicht af? Het antwoord hierop ligt in bewustwording! Ons weer bewust te worden van onze ware zelf en dit volledig te leren accepteren. Een zelf waar leven en dood, licht en donker, warm en koud, vreugde en verdriet onderdeel van zijn en altijd al waren. Door te stoppen met kijken naar lege omhulsels en in de ogen van onze naasten onze ware essentie weer te herinneren. Begin met de TV uit te zetten en je abonnement op de krant op te zeggen. Luister weer eens naar je favoriete CD in de auto of ontdek een gave playlist op spotify. Ga een paar uur wandelen in de natuur. Bel een vriend op die ja al lange tijd niet gesproken hebt. Ontkoppel je een paar dagen van sociale media en begin een hobby. Creëer iets nieuws!

Een thuis in jezelf

Ik wens dat we allemaal een thuis in onszelf ontdekken, terug naar de basis. Een plek waar we ons veilig, waardig, vervult en vertrouwd voelen zonder de goedkeuring nodig te hebben van de buitenwereld. Ik wens dat we vanuit die plek de ander waarachtig mogen ontmoeten, waar hij of zij ook (voor) staat. Ik geloof dat we via dit pad samen een kleurrijk veld kunnen creëren. Een veld waar alle verhalen die verteld willen worden welkom zijn. Wie weet ontstaat er dan de ruimte om het over welzijn in plaats van welvaart te hebben. Over kleur en diversiteit. De natuur. Een leven in harmonie met de ritmes van moeder aarde. Over sensualiteit. Intimiteit. Over heling. Een nieuwe wereld ontspruit uit de verhalen van mensen.

 

Je begrijpt dat dit mijn verhalen zouden zijn, net als dit hele verhaal. Het gaat er ook niet of jij in dit verhaal geloofd of niet. Sterker nog, geloof niks van wat ik hier schrijf. Waar ik benieuwd naar ben zijn jouw verhalen die vanuit je diepste zelf gehoord willen worden. Wat voor wereld wil JIJ creëren? Voel je vrij om dit hieronder in de comments te delen.

 

Ik wens je een kleurrijk, liefdevol en vitaal 2021

Tags:
,
2 Reactie's
 • Emiel Bouwhuis
  Geplaatst op 19:33h, 07 januari Beantwoorden

  Goed geschreven !mooi verwoord .
  Ik heb het met aandacht gelezen en ja
  Je zegt het zo juist…… we moeten zelf weer verhalen gaan vertellen / maken. Zelf kiezen hoe we onze wereld / leven vorm en inhoud willen geven. Weg van de fantasieloze tv enz. Creëer zelf weer wat ….
  We zijn giga afhankelijk geworden ivm ” vermaakt ” worden. Veel te afhankelijk eigenlijk met alles! Terug naar de basis ….autonomie!. . Weer echt luisteren naar elkaar met liefde en respect.!!Volop leven !!!

  • Rienk
   Geplaatst op 20:49h, 07 januari Beantwoorden

   Dank Emiel voor je inspirerende, energieke reactie op mijn blog! Lets create 😉

Geef een reactie

nl_NLDutch